IMechE = Institution of Mechanical Engineers 英國機械工程師學會

關於這個 Blog

工程兒女》 這個網誌,是 英國機械工程師學會 香港分部 青年分部 2007年 YMS 當屆主席 Ricky Kan 創立的。 希望透過實驗性經營一個部落格,讓大眾對 機械工程師 有更深入的了解。

加入 YMS,是為了推廣工程界,為業界做點實事。寫網誌,停格了當中起伏流離,以網路革命性紀錄當中值得細味的種種。我們未有放棄這裡,雖遇金融海嘯,雖工作忙,仍在每天的雜想與反思中,繼續紀錄生活點滴,和 機械工程師學會 的發展。

這部落格亦有邀請其時不少 YMS 成員支持。隨著2008年夏天YMS換屆,成員亦變換了,但始終一番心血,始終不捨,所以一直讓這個 Blog 延續至今。

關於 YMS

YMS 是一班在香港生活及工作的年青 機械工程師。我們加入了 英國機械工程師學會 香港青年分部 (IMechE Hong Kong Branch Young Member Section)。我們相信夢想、我們會重新思考問題,我們把我們的所想都在這記錄下來,隨筆分享。

我們雖只是一群普通的工程師,對工程對社會對人生都有著不普通的理想。機械工程師 理性、務實、抓重點,所以平常不多說話。

科學家努力探索大自然,以便發現一般性法則(general principles),工程師則遵照此既定原則,從而在數學和科學上,解決了一些技術問題。科學家們問為什麼,工程師問為什麼不能呢? ( “Scientists ask why, engineers ask why not?” )

關於 Ricky

Ricky 愛玩,一直愛在網絡上嘗試新事物。年紀不少,深怕不進步便會很快 Out。

曾在英國留學,讀書時已加入 IMechE ,回港後投身工程界,為 英國機械工程師學會 香港青年分部 服務。2007年成為青年分部主席,一年後卸任,但仍見活躍於各項會務及活動。

曾以 YMS 主席身份寫過 英文網誌 – 《 We Shape Our Path 》,但發現香港地一般人還是喜歡看中文。因此將所有 英文文章搬遷到《 工程兒女 》,並著 《 We Shape Our Path 》歇業。曾有擔心 以中文記錄 英國機械工程師學會 的事,內心有過掙扎,著作了 國際化由本土化開始 一文後,豁然開朗。

IMechE 香港 其他連結:

5 Responses to “關於我們”

  1. leeyk Says:

    心情依照係沉重的…
    但希望你們這班年青人努力..

  2. RandomCoil Says:

    Hello.

    I was attracted to your blog because it has the word ‘ENGINEERING’ as part of the title.

    Though in London… being a HKers and am part of the engineering community, I really appreciate what you are trying to achieve here. Keep up the good work!

    (May I just say, without engineers, there is nothing for the bankers to spend on even if they make lots of money. Anyone who think the role of engineer is unimportant is myopic!)

    1. Ricky Kan Says:

      Thanks for visiting and appreciation.
      You are right. We engineers keep building the world a better place.

  3. Willard Says:

    Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts.
    After all I will be subscribing to your rss feed and I hope
    you write again soon!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s